20.2.11

Repercussions del dèficit tarifari elèctric


Haver aplicat allò de “qui dia passa, any empeny”, o de “tonto l’últim”, en relació a deixar per demà pagar els costos del consum elèctric, ens ha conduit a la paradoxa d’haver-ho de fer durant una important crisi econòmica i beneficiant a la banca, el sector més responsable de la crisi.

¿Ens hem de fiar dels que encara parlen “de la llum”, com els nostres avis?
(...) la taxa interanual de l’index de preus de consum (IPC) va pujar del 3% al 3,3%, degut a la pujada de la llum i del tabac, segons va informar ahir l’Institut Nacional d’Estadística (INE). (...)
L’INE va explicar que el repunt de la inflació interanual es va centrar en el renglon de la vivenda, la taxa anual de la qual va pujar més de dos punts percentuals i va assolir el 7,8%, la taxa més alta des de setembre del 2008. Aquest increment s’explica, majoritàriament, per la pujada de l’electricitat disposada pel Govern a partir de gener, un 15% (...).Les begudes alcohòliques i el tabac també hi van influir: la seva taxa anual es va situar en el 16,1% (...).
En el gener, destaca l’increment del 2,8% de la vivenda, com a conseqüència de l’augment dels preus de l’electricitat i, en menor mesura, del gas, del gasoil per a calefacció i distribució d’aigua, mentre que el transport va créixer un 1,4% per la pujada dels preus dels carburants i lubricants.
Manuel Estapé Tous, La electricidad y el tabaco propulsan la inflación al 3,3%, La Vanguardia 16-02-2011.


Els dos grans bancs d’Espanya i quatre estrangers, beneficiaris del dèficit tarifari elèctric
El Govern ha col·locat a través del Fons d’Amortització del Dèficit Elèctric (FADE), 2.000 milions d’euros en la segona emissió dels drets de cobrament del dèficit de tarifa acumulat pel sistema elèctric. Els bons tenen una rendibilitat fixa del 5% anual i vencen el juny del 2015. Els bancs col·locadors han estat el Santander, BBVA, BNP Paribas, Deutsche Bank, Crédit Agricole i Goldman Sachs.
Agencias, El Estado coloca 2.000 millones del déficit de tarifa, La Vanguardia 16-02-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada