3.1.11

La cooperativa d’eficiència energètica que ha sabut sobreviure


Van començar, tot i que el mercat de l'eficiència energètica estava verd, perquè van creure que hi havia un buit. I aquesta ha estat la seva política sempre. Quan la competència entra en massa en un camp que dominen, ells procuren estar ja en la innovació que ve. Això és Aiguasol, una cooperativa dedicada a l'enginyeria energètica i a la recerca de solucions per reduir l'impacte associat al consum d'energia. Van començar oferint simulacions energètiques fa onze anys i avui s'encarreguen de la planificació energètica per barris sencers, com el de Zorrotzaurre, a Bilbao.
Aiguasol va néixer de la mà d'un petit grup d'investigadors universitaris. (...). La seva idea era aconseguir que tot el seu coneixement teòric es convertís en productes. La primera dificultat que van trobar, explica el seu gerent actual Jordi Pascual, és que la tecnologia existia però el mercat no. El major avantatge és que hi havia molt pocs competidors.
Per començar, van basar la seva activitat en dos nínxols: d'una banda, van començar a participar en projectes de R+D a Europa. Per altra, van aconseguir convertir-se en distribuïdors a Espanya i Portugal d'eines de simulació. Aquestes eines serveixen per quantificar amb exactitud l'estalvi o la despesa que suposa una instal·lació, per exemple termosolar. (...)
Actualment treballen en quatre camps: edificació (per exemple, estudis per aprofitar al màxim la calor en els habitatges), indústria (optimitzar fàbriques i models de producció), generació energètica (definir els sistemes més adequats per a tot un barri, com la futura ampliació de Chamartín) i solucions informàtiques de simulació creades a mida segons les necessitats d'una empresa.
"El mercat ha canviat molt aquests onze anys. Era al paleolític i ara en l'edat moderna. Ara els arquitectes són els que vénen a nosaltres. I ja no els expliquem què fem, sinó per què ho fem millor que ningú", assegura el gerent.
El 30% dels seus ingressos arriben per la seva participació en projectes europeus de R+D, un 50% estudis i un 20% de projectes executius. (...). Han tingut la sort, diu Pascual, que la crisi els enxampés amb un bon currículum i molt diversificats.
Cristina Delgado, De la foto energética a la película entera, El País 19-12-2010.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada