9.12.10

Activitat eòlica i solar d’Iberdrola


Iberdrola Renovables (...) té una cartera de projectes que superen els 62.000 MW (...)
(...) seguretat jurídica, rendibilitat i sostenibilitat són les premisses estrictes que apliquen en qualsevol inversió. (...)
D'acord amb aquesta estratègia, Iberdrola Renovables, que ja és el segon operador eòlic dels EUA (té presència a 23 Estats, amb gairebé 4.500 megawatts instal·lats a 47 parcs), ha iniciat fa tres setmanes la construcció de la seva primera planta de biomassa forestal a aquest país, en Lakeview (Oregon), que tindrà una potència de 26,8 megawatts i serà operativa a finals de 2012.
Fa un mes va anunciar, també als Estats Units, dos grans projectes d'energia solar fotovoltaica, a Alamosa (Colorado) i Copper Crossing (Arizona), que sumen 50 megawatts i entraran en funcionament el 2011. Les dues centrals, segons l'elèctrica, tenen assegurat rebre els fons d'estímul a les energies renovables (denominats 'grants'), que atorga el Govern dels EUA a les infraestructures renovables que iniciïn la seva construcció abans de 2011. Aquests incentius asseguren el retorn del 30% de la inversió que fa Iberdrola per posar en marxa les instal·lacions. L'espanyola, a més, s'ha garantit la rendibilitat d'aquestes infraestructures a llarg termini, després de signar sengles acords de venda d'energia renovable amb empreses americanes, denominats 'Power Purchase Agreements' (PPA), durant 25 anys. Iberdrola Renovables ha percebut fins al 30 de setembre gairebé 700 milions de dòlars en incentius.

Costa d’entendre com Iberdrola pot oposar-se a la prima fotovoltaica a Espamya coneixent i aprofitant els ajuts d’EUA.

Aquestes condicions, diuen a Iberdrola, expliquen l'aposta decidida per un mercat que "permet créixer sense riscos regulatoris, amb ajudes públiques efectives-un bon premi i des del primer moment-i tancar bona part dels projectes amb rendibilitat assegurada per endavant i durant anys a través d'acords contractuals per al subministrament d'electricitat amb municipis o companyies públiques i privades ". (...)
Regne Unit és un altre país clau per a l'elèctrica espanyola que és ja, a través de la seva filial ScottishPower Renewables, el principal promotor i generador d'energia eòlica terrestre en aquest mercat amb 816 MW de potència. A més, ha aprovat una ampliació de 217 megawatts (fins a 539) en el seu complex eòlic de Whitelee, al sud de Glasgow, que es convertirà el 2012 en la major instal·lació eòlica a Europa.
Els seus plans britànics per als propers anys giren, sobretot, al voltant de l'energia eòlica marina. A principis de 2010, Iberdrola Renovables va crear una adreça de negoci offshore a Escòcia per canalitzar el desenvolupament de les instal·lacions d'energia eòlica marina que ja li han estat adjudicades i que sumen uns 10.000 MW a tot el món. Entre altres projectes, al Regne Unit ha aconseguit, juntament amb Vattenfall, els drets per a construir un dels parcs eòlics marins més grans del món (7.200 MW, que permetran subministrar energia a cinc milions de llars).
Aquesta setmana, d'altra banda, s'ha anunciat una aliança de 11 empreses espanyoles, entre les quals figura Iberdrola Renovables, i de 22 centres de recerca per al desenvolupament d'un aerogenerador marí 100% nacional.
A Espanya, després de la incertesa regulatòria de mesos passats, la companyia estima que l'última proposta del Govern és acceptable i s'ajusta a l'acordat amb la patronal eòlica. Més disconformes es mostren amb les adjudicacions d'alguns plans de renovables regionals (a Catalunya, fins i tot, han presentat al·legacions).
Carlos Gómez, Vientos encontrados en Iberdrola, El País 28-11-2010.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada