16.11.10

Proliferació nuclear a canvi de negoci


India-EUA
(...) India és la centraleta telefònica d’EUA (...). Però si EUA perd telefonistes, també capta gran part de la matèria gris d’India: informàtics, enginyers, metges (...).
De cara al seu electorat, Obama es va esforçar en presentar a India com un país que no només pren ocupacions a EUA, sinó també els crea. I va ressaltar les "dotzenes d’avions comercials i de càrrega" confirmats ahir per Air India i Spicejet a Boeing, i els motors, turbines i maquinària que exportaran a India empreses com General Electric, que ha signat un partenariat energètic amb Reliance, l’empresa privada india més gran.
(...) GE espera que s'obri la síndria nuclear. (...)
Obama ahir va prometre (...) suport per a que India, que no ha signat el tractat de No Proliferació Nuclear [i va aconseguir la bomba atòmica], entri com a membre de ple dret en el grup de països exportadors de combustible nuclear.
Jordi Joan Baños, El gran pastel indio, La Vanguardia 7-11-2010.

India-EUA, Xina-França
(...) Washington mima [a la India] perquè tem l’hegemonia xinesa a l’Àsia. La prova és l’acord signat per George W. Bush per aixecar l’embargament de tecnologia nuclear que pesa sobre India de fa tres dècades. El compromís, que encara ha de ser ratificat pels respectius parlaments, significa una recompensa per a un país que va construir en secret la bomba atòmica, ha realitzat cinc proves nuclears en vuit anys i no ha signat el tractat de No Proliferació.
(...) La India de Nehru, neutral i socialitzant, és història. India té ara una economia liberalitzada, és un retrat de la globalització i creix com una potència emergent. Igual que succeeix amb Xina, els contractes nuclears de la qual crearan llocs de treball a França.
Xavier Batalla, Quinta potencia, La Vanguardia 7-11-2010.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada