10.11.10

Més petroli al Brasil


En aigües profundes, a menys de 200 quilòmetres de la costa, Brasil punxa el llit marí i troba petroli. Un oceà de petroli. L'última troballa anunciat per l'Agència Nacional del Petroli (ANP) es diu camp Libra (...).
Libra, com altres grans descobriments recents, està situat a la conca de Santos, una zona anomenada PRESAL en què les plataformes de perforació han de travessar una capa de sal d'entre 200 i 2.000 metres per perforar després tres o quatre quilòmetres de llit marí i extreure un petroli de qualitat acceptable.(...) Segons l'ANP, en Lliura podria haver entre 3.700 i 15.000 milions de barrils de petroli. (...)
El 2008, els tres grans troballes del món van ser realitzats a la conca de Santos, una de les zones del planeta, juntament amb el golf de Mèxic, el golf de Guinea, el mar del Nord, el Mediterrani, el mar de la Xina i Austràlia , cap a les que s'està canalitzant una ingent quantitat de capital. (...) la consultora Douglas-Westwood va calcular que la inversió en prospeccions petrolieres en aigües profundes superaria els 20.000 milions d'euros anuals en 2012. Molts diners en joc i molts possibles beneficis per comptabilitzar.
Per al Brasil, el petroli és un mannà. La palanca amb la de moure el país cap a un futur prometedor. (...) amb 181 milions d'habitants, creix a ritme accelerat del 5% anual i que necessita adequar les seves infraestructures. Amb 8 milions de quilòmetres quadrats (Europa té 6,2 milions), la gran potència emergent cobreix el 73% de les seves necessitats energètiques amb producció hidroelèctrica. Té les seves necessitats energètiques més que cobertes i el negoci exportador pot ser immens.
Per això, el petroli s'ha convertit en una arma política de primera magnitud.
(...) Rousseff, com a ministra de Gabinet de Lula (ministra de la Casa Civil) ha impulsat els canvis legislatius necessaris per a controlar més i més de prop per l'Estat el negoci petrolier del Brasil. L'objectiu ho va resumir el mateix Lula en un acte del Primer de Maig: aconseguir, va dir, que Petrobras (empresa que l'Estat brasiler controla en un 48% després de la recent macroampliació de capital) pensi que pertany a Brasil, i no al revés.
(...) Per això, han modificat les fórmules de contractació amb empreses estrangeres i han traspassat l'Estat la capacitat de decidir on es realitzen prospeccions. En tots els nous projectes, Petrobras tindrà almenys un 30%. El gegant empresarial, amb 74.240 empleats, plans d'inversió en quatre anys que superen els 160.000 milions d'euros i que és protagonista recent de la major ampliació de capital de la història (50.000 milions de dòlars), és una peça essencial en el desenvolupament de la riquesa petroliera del país.
Santiago Carcar, La profecía petrolera de Lula, El País 7-11-2010.



Repsol amb el xinesos
El desenvolupament de prospeccions en aigües profundes de la conca de Santos és un dels 10 projectes clau de Repsol per als propers anys. Però per desenvolupar els projectes cal diners, molts diners. Repsol YPF l'ha trobat. La companyia xinesa Sinopec (l'antiga Petroleum and Chemical Corporation), estatal, ha acceptat convertir-se en soci de Repsol YPF per desenvolupar els projectes que manté a la conca de Campos Santos i Espírito Santo.
Els xinesos, necessitats de matèries primeres per alimentar el creixement de la seva economia, han acceptat subscriure íntegrament una ampliació de capital de 5.200 milions d'euros de Repsol Brasil. Controlaran el 40% de la societat i tenen dret de vet en algunes decisions.
Alianza hispano-china, El País 7-11-2010

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada