3.11.10

El decret del carbó no ho té fàcil


L’Audiència Nacional ahir va paralitzar el desenvolupament de la norma a l’admetre el recurs de els elèctriques (Endesa, Iberdroa i Gas Natural Fenosa) contra la resolució de la Secretaria d’Estat d’Energia que fixava les quantitats de carbó nacional que havien d’adquirir les empreses per cremar-lo en les centrals tèrmiques, així com els preus a aplicar. A més, el Tribunal de Luxemburg, al qual també han recorregut les grans companyies, ha sol·licitat al Govern que demori al menys dos mesos l’aplicació del decret.
Tot i el doble revés, el Minsiteri d’Indústria va assegurar que el decret del carbó, que també ha estat recorregut davant el Tribunal Suprem, no es paralitza. Per dues raons: perquè l’Audiència, en tot cas, només bloqueja les compres futures de carbó (...) i perquè el Tribunal de Luxemburg només ha fet una recomanació epistolar, no vinculant i, per tant, sense força legal.
(...) la decisió de l’Audiència alimenta la polèmica al voltant a la conveniència o no de pagar ajuts al carbó nacional, més car i contaminant que l’importat, però del que en depenen 7.441 ocupacions directes i àmplies zones del país,  especialment a Astúries i Castilla-León. Segons la Comissió Nacional de l’Energia, l’aplicació del decret suposarà un cost de 600 milions en dos anys.
El carbó nacional es va començar a acumular el 2009, quan la demanda elèctrica va caure per efecte de la crisi. Senzillament, no hi havia qui necessités aquest mineral (fins un 30% més car que el d’importació), per la qual cosa el Govern es va veure obligat a emmagatzemar-lo en la minera pública Hunosa. La situació va esclatar el passat estiu, quan els grups miners privats més importants (Alonso i Viloria) van deixar de pagar les nòmines dels seus treballadors malgrat que, segons Indústria, havien cobrat les primes. (...) El Govern va decidir recolzar la compra i crema del carbó autòcton fins 2014. Brussel·les ha donat el vist i plau al decret.
El suport al consum de carbó nacional va provocar també la protesta de la Xunta de Galícia, comunitat en la qual dues centrals tèrmiques, As Pontes i Meirama, amb centenars d’ocupats, utilitza per al seu funcionament mineral importat.
Santiago Carcar, La Audiencia frena el desarrollo del decreto de ayudas la carbón, El País 30-10-2010.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada