26.9.10

L’eòlica marina navega amb bon vent


Mar endins, a uns 30 quilòmetres del port [danès] d’Esbjerg, hi ha el parc eòlic de Horns Rev II, el més gran del món quan es va inaugurar fa un any. Les pales de les seves 91 turbines de 2,3 MW de potència (...) produeixen electricitat equivalent al consum de 200.000 famílies daneses. (...) El 20% de l’electricitat generada a Dinamarca ja és d’origen eòlic. (...) La saturació de molins a terra (n’hi ha més de 4.000 instal·lats) ja fa molt difícil obtenir permisos (...) mentre que la possibilitat d¡aprofitar en el mar vents més forts i constants (...) ha obert noves oportunitats que han mogut als promotors a impulsar el canvi d’emplaçament.
A més, lluny de la costa, els molins aconsegueixen sortejar l’oposició dels que invoquen les molèsties o l’impacte paisatgístic. (...) L’Administració danesa vol que el 50% de l’electricitat sigui eòlica, i afavoreix la participació de la ciutadania en els projectes. El públic en general pot comprar accions en parcs prop de les seves llars, amb la qual cosa l’acceptació popular dels molins en alta mar s¡ha vist afavorida. (...)
Dinamarca ha estat la pionera (646 MW) [en l’eòlica marina], però la Gran Bretanya ja l’ha pres la davantera (1.420 MW).
(...) els 41 parcs eòlics marins en funcionament (2.630 MW) a Europa només són l’anticip de futures etapes en les quals es preveu un creixement exponencial, com ho deixen veure (...) els projectes ja autoritzats, que permetran assolir els 17.000 MW eòlics en el mar (la potència total instal·lada a Espanya). El sector creixerà els propers deu anys un 10% anual.
“Els parcs eòlics marins són més cars [que els terrestres], però permeten executar projectes molt més grans i amb menys restriccions. (...)
(...) cap del megawats instal·lats en el mar fins ara ni cap dels previstos pel 2013 estaran a Espanya. I això no es deu a la manca d’interès de les empreses espanyoles, sinó a la manca de diligència de l’Administració central a l’hora d’autoritzar aquest tipus de projectes (...) Per això, mentrestant, les companyies espanyoles fan recerca o se’n van a l’estranger.
Iberdrola Renovables –amb la sueca Vattenfall- s’ha adjudicat el parc East Anglia Array, amb una potència de fins 7.200 MW a la costa est de Gran Bretanya. (...) Gamesa treballa en el desenvolupament de dues famílies d’aerogeneradors marins de 5 MW i 6/7 MW (...). I Acciona centra també les seves tasques en el desenvolupament del projecte de recerca industrial Eolia (...).
Antonio Cerrillo, Los molinos siembran el mar del Norte, La Vanguardia 26-09-2010.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada