6.9.10

Empresa estatal francesa cobrint un mercat energètic rendible i necessari desatès a Espanya


[¿Serà possible créixer a Espanya en crisi (...)?] [A Cofely, la divisió de Serveis Energètics de l’estatal francesa GDF Suez] estem enganxats en la construcció,però molt diversificats. Oferim sobretot serveis centrats en l’eficiència, i això suposa estalviar. (...) per exemple en hospitals sabem que, un cop ens contracten, serem capaços de reduir notablement la seva despesa d’electricitat entre un 15% i un 25%. (...) És cert que la crisi no és bona per a nosaltres, però no oblidi que a Espanya hi ha objectius estatals mot clars de millorar l’eficiència dels edificis.
(...) Serveis Energètics (...) exigeix poca inversió (comparada amb altres del grup), el benefici per treballador és molt alt i creixem un 5% per any, a pesar de com està l’economia. (...)
És clar que la crisi ha fet que es redueixi el debat sobre com haurien de ser les ciutats en les quals vivim. Però quan expliques als responsables d’un municipi que el ‘verd’ es tradueix en estalvi, t’escolten, igual que les empreses. (...)

¿De qui és la responsabilitat que a hores d’ara encara sigui menester donar aquestes explicacions?

[A Espanya hi ha un debat continu sobre si s’ha de donar o no subvencions a les eòliques o solars. ¿Els Governs, han de pagar la seva producció?] Crec que els Governs de tot Europa les han d’ajudar fins que, gràcies al seu desenvolupament, el seu cost es redueixi i siguin competitives. (...) Les energies sempre necessiten suports pels seus primers passos, com va passar també amb la nuclear, que avui és barata però que va costar moltes inversions. El que no haurien d’oblidar és que l’eficiència energètica és també una forma d’energia verda. És l’energia que no es gasta.

¿Han de ser empreses de França les que facin sortir aquestes notícies als diaris?

(...) Nosaltres generem molta ocupació tècnica. Treballem amb xicots joves i els oferim experiència. És molt difícil trobar bons tècnics en aquest mercat. ¡Ens resulta molt complicat! Així que hem de fer enormes esforços per trobar gent, formar-la i mantenir-la.
[¿No troben treballadors en un país amb tant atur?] De bons tècnics n’hi ha pocs. I per atreure els millors, quan ofereixes una empresa com Cofely, primer has de fer un gran exercici de venda: explicar-los què és l’eficiència energètica, què els ofereixes i assegurar-los que és un sector amb futur en el qual podran fer carrera.

¿De qui és responsabilitat que després de 27 anys després de la primera crisi del petroli (1973) encara hagin de ser les empreses les que formin el seu personal?

Cristina Delgado, entrevista a Jérôme Tolot, “El mercado energètico se mueve deprisa. Hay que saber apostar”, El País 5-09-2010.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada