(...) [L'empresa pública de gas i petroli Statoil de] Noruega va posar en marxa el 2007, en el mar de Barents, la planta de liqüefacció de gas natural de Snøhvit [a la illa de Melkøya].
Antonio Cerrillo, Ballenas, carbón y ahora petróleo, La Vanguardia 21-08-2010.
La planta preveu subministrar 70 vaixells per any, 2.400 milions de metres cúbics a EUA, 1.700 milions a França a més dels 1.500 milions a Iberdrola. La vida del jaciment s'estima en 30 anys.
La tecnologia emprada és pionera en diversos aspectes. És la primera planta de gas liquat a Europa, situada en la població més meridional del planeta. El gasoducte submarí entre el jaciment i la planta és de 145 km, el control del jaciment és al fons marí a 2.600 metres sota en nivell del mar, previst per operar fins a 220 km de distància, amb un subministrament de fibra òptica i d’electricitat a 3 kV. La reinjecció de CO2 és pionera. Tot això ha creat grans expectatives i recels, ha ocasionat grans sobrecostos i reduir les previsions. Una de les conseqüències ha estat no capturar el CO2 de la central termoelèctrica de 5 turbines de gas que opera en la planta. Les estimacions de la capacitat d’emmagatzemament de CO2 del jaciment han estat rebaixades.
(Dades extretes d'internet i del diari El Mundo, 30-06-2005)
A partir de les anteriors dades podem extraure important informació:
Global: el progressiu exhauriment dels recursos energètics fòssils convencionals s'està compensant per l'explotació de recursos més difícils i cars d'extraure, en àrees més sensibles ambientalment; a més del corresponent increment dels riscos tecnològics i d'uns alts costos dels projectes el fort component d'experimentació fa que aquestos es sobrepassin sovint, la qual cosa sol derivar en una reducció de la seguretat i de la protecció ambiental; la permissivitat de governs, mercats i consumidors en l'actuació en les noves àrees sensibles va difonent la idea que encara hi ha molts recursos fòssils energètics per aprofitar i molta tecnologia disponible i potencial per resoldre els problemes que vagin sorgint.
Estatal: una important participació d'empreses espanyoles en projectes capdavanters mundials; diversificació del mercat tradicional de constructores i elèctriques; un increment de la dependència d'empreses estatals estrangeres (Statoil, a més de les ja introduides Enel, EDF, Vattenfall, Kepco...); augment del consum de productes energètics obtinguts amb forts impactes potencials.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada