27.2.11

Alarmes per les insurreccions al nord d’Àfrica


Líbia
La insurrecció líbia ha fet saltar totes les alarmes i ahir va començar a agafar cos la hipòtesi de possibles problemes de subministrament a Espanya i Itàlia, els dos països amb majors interessos en el país de Gadafi. Repsol va suspendre sine die la seva activitat a Líbia (...).
El ministre d’Indústria (...) [va dir] que el 2008 quan el barril va assolir els 140 euros, es van prendre mesures sobre il·luminació, velocitat màxima a les carreteres, promoció del transport públic i un ús més eficient de l’energia a les empreses.
Segons el ministre, no cal témer pels subministraments de petroli ni de gas, ja que estan molt diversificats geogràficament.  A més, va subratllar, sempre hi cap la possibilitat d’emprar carbó per generar electricitat en les centrals tèrmiques i per això era tan important el decret que prima el carbó nacional.
(...) Per a Repsol (...) Líbia representa menys del 4% de la seva producció. "Però és un cru d’excel·lent qualitat, que es porta per vaixell a les refineries europees, entre elles la de Tarragona" (...).
Dolors Àlvarez, Repsol suspende su actividad en Libia e Industria estudia un plan de ahorro, La Vanguardia 23-02-2011.

Origen del petroli importat
Origen del gas importat
País
%
País
%
Iran
13,7
Algèria
32,6
Rússia
13,1
Nigèria
20,0
Libia
12,7
Qatar
16,3
Aràbia Saudí
12,4
Trinitat i Tobago
9,0
Mèxic
12,3
Noruega
8,9
Nigèria
11,0
Egipte
7,5
Iraq
3,9
Perú
1,7
UE
2,6
Libia
1,7
Angola
1,9
Yemen
1,0
Resta OPEP
1,8
Oman
0,5
Veneçuela
1,6
Altres
0,8
Altres
13.0
La Vanguardia, Font: Bloomerg, Elaboració pròpia.

Ronda energètica
(...) José Luis Rodríguez Zapatero inicia una gira que el durà en primer lloc a Tunis (...) per saltar després a Doha, capital de Qatar, i tancar el periple a Abu Dabi i Dubai, en els Emirats Àrabs Units.
(...) La visita a Tunis, Qatar i Emirats  cercarà garantir els subministraments de gas i petroli a preus assumibles davant la situació de Líbia o Algèria.
(...) I to això coincidint amb la visita del rei Juan Carlos a Kuwait.
Juan Carlos Merino, Zapatero viaja a Túnez y el Golfo en busca de garantías energéticas, La Vanguardia 25-02-2011.


El nord d’Àfrica dictatorial: un proveïdor d’energia
Això és el que el nord d'Àfrica ha suposat per a les empreses espanyoles en els últims anys: un focus d'inversió per a les que han apostat per la zona, un proveïdor d'energia i un mercat. Marroc, Tunísia, Egipte, Líbia o Algèria, amb creixements del 2% al 6% en els últims 10 anys, han atret a grups energètics, de construcció i de serveis a la calor de la seva riquesa en hidrocarburs, la seva fam d'infraestructures i, en alguns casos, el seu interès per al turisme i la distribució.
Líbia era -és- diners. Gaddafi era rebut amb pompa a la Unió Europea. El líder acampava amb la seva haima i guàrdia formada per 30 dones -oficialment verges- a les capitals europees (en el Palau del Pardo, sense anar més lluny, el 2007).
(...) Repsol, present al país des dels anys setanta, ha evacuat al seu personal juntament amb les altres grans petrolieres i ha retallat la seva producció de cru (que representava el 3,8% del total el 2009) fins a la meitat. Sacyr, amb dos contractes d'urbanització, està a l'espera del que passi. Abengoa té també presència al país.
(...) La incertesa cotitza a la baixa. Però, a llarg termini, els règims democràtics aporten més seguretat jurídica i la corrupció (tot i que no desapareix en les potències desenvolupades) perd la patent de cors. Empresaris i analistes estan d'acord. (...)
Això sí, l'onada revolucionària d'aquests països i la tensió generada en els seus veïns suposa per als espanyols riscos econòmics col·laterals en tres fronts: un és el del subministrament de gas i petroli (Espanya és una illa energètica: més de la meitat del gas natural que consumeix procedeix del nord d'Àfrica i bona part del cru ve de l'Iran, Líbia i Aràbia Saudita) (...)
Però, ara per ara, no hi ha amenaça més tangible que el preu embogit del petroli. (...)
Això sí, [el Govern] ha pres algunes mesures d'estalvi energètic. El divendres va aprovar la reducció de la velocitat màxima en autovies i autopistes a 110 quilòmetres per hora, cosa que suposarà un estalvi de 1.560 milions d'euros anuals al preu actual del barril, segons el Ministeri Indústria. (...)
Hi ha unes 500 empreses espanyoles de tots els sectors instal.lades al país que controla Mohammad VI. I un centenar de vaixells espanyols es beneficien de l'acord de pesca de la Unió Europea i el Marroc, que expira avui diumenge i la renovació, segons fonts pròximes a la negociació citades per Efe el divendres, "només està pendent de rúbrica". (...)
La revolta a Líbia tampoc ha plantat en dificultats el subministrament a Espanya. El país nord-africà va proporcionar el 12,7% del petroli importat per Espanya entre novembre de 2010 i novembre de 2011 (...).
La cosa canvia en gas natural. La primera vegada que va entrar gas a Espanya va ser amb procedència de Líbia el 1969, just l'any en què Gaddafi es va fer amb el poder al país.
Amanda Mars, La factura de la rebelión, El país 27-02-2011.


Iraq
Els atacs són habituals a l’Iraq però aquesta vegada han tocat un dels punts econòmics més importants del país. La refineria Baiji és la més gran de l’Iraq i produeix una mitjana de 150.000 barrils al dia. El bombardeig d’uns insurgents ha matat a 4 persones i ha obligat a tancar-la. L’activitat es recuperarà parcialment d’aquí a uns dies però els experts asseguren que “trigarà un temps” a tornar a la normalitat.
Reuters, Iraq: Bombardegen la refineria més importants del país, ara 27-02-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada