5.9.10

El gas a Espanya: com s’enten?


Una “illa” i dependent
El gegant estatal algerià d’hidrocarburs, Sonatrach, ha iniciat aquesta setmana l’emplena amb gas dels 210 quilòmetres de canonada del gasoducte Medgaz (...). La capacitat inicial de la infraestructura, de 8.000 milions de metres cúbics a l’any, suposa quasi una cinquena part del consum a Espanya, el qual es situa en uns 36.000 milions de metres cúbics.
Si a això s’hi afegeix que Sonatrach injecta altres 9.000 milions de metres cúbics anuals a través del gasoducte del Magreb (Marroc-Càdis), que ven a Gas Natural, el resultat és que el mercat espanyol es troba ¡atrapat’, en certa mesura, pel seu proveïdor algerià, tant en demanda com en preus.
La nova realitat disminuirà la capacitat negociadora espanyola a mitjà i llarg termini en preus amb altres potències gasistes, com la russa: l’arribada de 17.000 milions de metres cúbics confereixen al gegant algerià una situació de quasi monopoli en el mercat espanyol.
La resta de gas natural que es consumeix a Espanya arriba a través de vaixells sota la forma de gas natural liquat (GNL). No obstant, amb la posada en marxa de Medgaz, Espanya veurà molt limitada la seva capacitat negociadora. I el pitjor és que l’esmentat gas algerià té com a destí final el mercat espanyol, ja que Espanya no disposa, de moment, de capacitat suficient per exportar i convertir-se en un transmissor del gas procedent del Magreb vers Europa a través dels Pirineus.
En aquests moments, degut a la crisi i l’entrada de les renovables en el sistema, Espanya té capacitat excedentària gasista i, a més, la demanda es troba estancada.
(...) Gas Natural Fenosa es veurà obligada a desemborsar més de 1.000 milions d’euros. (...)
En l’accionariat de Medgaz, a més de Sonatrach amb un 36%, s’hi troba Cepsa (20%), Iberdrola (20%), Endesa (12%) i GDF Suez (12%). Aquesta operadors tenen dret a transportar gas pel tub marí, però amb la condició d’adquirir-lo a Sonatrach. La inversió en el gasoducte de Medgaz ha pujat a 900 milions d’euros.
Conchi Lafraya, Argelia gana peso en el panorama de la energía espanyola gracias a Medgaz, , La Vanguardia 28-08-2010.

Tot el contrari de la MAT
Espanya compte amb dues vies gasistes a través dels Pirineus: la primera passa per Navarra; l’altra per Irun. De moment, Brussel·les ha ajornat la de Midcat, que es projectava a través de Catalunya. El Govern francès es nega a executar les obres que li corresponen en el seu territori, la qual cosa resta sentit a invertir pel costat espanyol. Si a això s’hi suma que el mercat francès se’l reparteixen GDF Suez i Total, és clar que Espanya es queda com una illa.
Francia cierra el paso a nuevas redes gasistas, , La Vanguardia 28-08-2010.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada